Approach
Tarım Sektöründeki Sorunlar
- Düşük verim ve düşük gelir
- Dağınık ve parçalı araziler (Arazi yapısı dağınık ve parçalı olduğunda modern yöntemler kullanılamamaktadır. Bu nedenle çiftçi de daha az kazanç sağlamaktadır.)
- Su kaynaklarının verimli kullanılamaması
- Artan üretim maliyetleri
- Gıda fiyatlarında yaşanan değişimler
- Makroekonomik şartlar
Tarımsal Teknoloji Nedir?
Tarım Teknolojisi tarımda kaliteyi, verimliliği ve kârı arttırmak amacıyla teknolojik gelişmelerin kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Tarım sürecini iyileştiren hizmet ve uygulamalar olarak da tanımlanabilir. Tarımdaki iş gücünü makineleştirmek ve verimliliği arttırmak için tarım makinelerini devreye sokan Sanayi Devrimi tarımsal teknolojide önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Gelecek dönemlerde gerçekleşecek nüfus artışı ve buna bağlı olarak gıda üretiminin artması, iklim değişikliği ve su sıkıntısı tarımsal faaliyetlerin hem çiftçiler hem de toplum tarafından dikkatle takip edilmesine neden olacaktır. Artan nüfus ve giderek kötüleşen doğa koşulları alışılagelmiş üretim yöntemlerinin değişmesi gerektiğini ve kaynakların daha verimli şekilde kullanılarak daha fazla ürün üretilmesi gerektiğini göstermektedir. .
Akıllı Tarım Nedir?
Tarım arazilerindeki toprağın analiz edilmesi, ekilmesi, ilaçlanması, gübrelenmesi, ürün koşullarının takip ve analizi gibi işlemlerin gelişmiş teknolojik sistemler kullanarak gerçekleştirilmesidir. Tarımdaki verimliliği arttırmak için toprağın ve ürünün doğru şekilde yönetilmesi, kaynakların daha etkili kullanımı ve çevre kirliliğini en aza indirgemeyi hedefler. Bu sistemle daha az girdi ve iş gücü ile daha çok ürün elde etmek amaçlanır. Bitkisel üretimin her sürecinde (toprağın işlenme sürecinden hasat sürecine kadar) akıllı tarımdan faydalanılmaktadır. Aynı zamanda bu teknolojiden hayvansal üretim sürecinde de faydalanılır.
Akıllı Tarımın Faydaları
- Geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha fazla ve kaliteli ürün
- Su ve enerji tasarrufu
- İş gücünden tasarruf
- Kimyasal madde kullanımın azalması ve buna bağlı olarak azalan çevre kirliliği
- Elde edilen veriler ile süreci daha net görmek ve daha hızlı aksiyon alabilmek
Akıllı Tarımın uygulanabilmesi için analiz sensörleriyle toprak analiz edilmelidir. Toprağın içindeki mineraller, nem durumu ve diğer etkenlerin analizleriyle veriler oluşturulmalıdır. Elde edilen veriler ile doğru sulama, gübreleme ve ilaçlama gibi işlemler yapılabilir. Sulama sistemleri ile ihtiyaca göre sulama yapılır. Böylece hem su tasarrufu hem de daha sağlıklı bitkilerin yetişmesi sağlanır. Daha verimli tarım için gerekli olan analizler hayvancılık için de geçerlidir. Elde edilen verilerle hayvancılık için en uygun ortam belirlenir. Bu sayede daha kaliteli hayvansal ürün ve et elde edilecektir.
Günümüz teknolojisinde akıllı tarım uygulamalarında kullanılan İnsansız Hava Aracı (İHA) ile tüm çiftlik görüntülenebilir hale gelmiştir. Dijital analiz sensörleriyle sıcaklık ve nem oranı verileri kolaylıkla incelenebilmektedir. Üreticiler bu sistemler sayesinde ürün ve kaynak analizlerini çok daha kolay bir şekilde yapabileceklerdir. Büyükbaş hayvanların detaylı olarak takip edilmesi ise dijital çağın bir diğer avantajıdır. Hayvanların yedikleri yem miktarı, sağılan sütteki protein ve yağ oranı, hastalık bilgileri tamamen dijital araçlarla kontrol edilebilmektedir. Tarımsal teknoloji alanındaki gelişmeler, bugün tarımın önemli bir girişimcilik sektörü olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bu sebeple, tarım sektörünün dünya piyasasındaki konumu ve önemi de artmaktadır.
Results
Üretim şekli açısından tarım ‘bitkisel’ ve hayvansal’ olmak üzere ikiye ayrılır.