Approach
İnsanlar enerjiyi yürümek ve bisiklete binmek, araç hareket ettirmek, yemek pişirmek, evlerini ve ofislerini aydınlatmak gibi birçok etkinlik için kullanırlar. Enerji, potansiyel ve kinetik olmak üzere iki genel başlık altında incelenmekle birlikte, ısı enerjisi, ışık enerjisi, mekanik enerji, elektrik enerjisi, kimyasal enerji ve nükleer enerji gibi farklı günlük yaşam formlarında karşımıza çıkmaktadır. Enerji türleri bir formdan başka bir forma dönüştürülebilir. Örneğin, bir kişinin tükettiği besin kimyasal enerji içerir ve insan vücudu bu enerjiyi hareketler ve metabolik faaliyetler sırasında kullanmak üzere depolar. Kömürde veya doğalgazda depolanan kimyasal enerji veya akan suyun kinetik enerjisi elektrik enerjisine ve ışık ve ısı enerjisine dönüştürülebilir. Nesnelerin konumlarından dolayı sahip oldukları enerji biçimindeki potansiyel enerji. Mekanik enerji, kimyasal enerji, nükleer enerji ve yerçekimi enerjisi bu kategorideki enerji türleridir.
Enerji Türleri
Mekanik Enerji: Nesnelerde gerilimle depolanan enerjidir. Mekanik enerji örnekleri, sıkıştırılmış yay ve gerilmiş lastik bantta depolanan enerjidir.
Kimyasal Enerji: Atom veya moleküllerin bağlarında depolanan enerjidir. Aküler, biyokütle, petrol, doğal gaz ve kömürde bulunan potansiyel enerji, kimyasal enerji örnekleridir. Kimyasal enerji, odun şöminede yakıldığında veya bir araba motorunda benzin yakıldığında ısı enerjisine dönüştürülür.
Yerçekimi Enerjisi: Nesnelerin yüksekliklerinden dolayı depoladıkları enerjidir. Nesne ne kadar yüksek ve ağır olursa, o kadar fazla yerçekimi enerjisi depolar. Hidroelektrik santraller yerçekimi enerjisinin en güzel örneğidir. Yerçekimi kuvveti, suyun yüksek irtifadan türbine düşmesine neden olur ve elektrik üretir. Dik bir yokuş aşağı giderken bisikletin hızlı ivmelenmesi aynı zamanda yerçekimi enerjisinin hareket enerjisine dönüştürülmesinin bir sonucudur.
Nükleer Enerji: Bir atomun çekirdeğinde depolanan potansiyel enerji, çekirdeği bir arada tutar. Çekirdek bozulduğunda, büyük miktarda enerji açığa çıkar. Nükleer santrallerde bu enerji kullanılarak elektrik üretilmektedir.
Kinetik Enerji: Bir nesnenin hareket halinde olması nedeniyle sahip olduğu enerji türüdür. Dalgaların, elektronların, atomların ve moleküllerin, maddelerin ve nesnelerin hareketi bu kategoride sınıflandırılabilir.
Isı Enerjisi: Maddedeki atom ve moleküllerin hareketleri sonucu açığa çıkan enerjidir. Atomlar ve moleküller ne kadar hızlı hareket ederse, salınan ısı o kadar büyük olur. Yerkabuğunun altında biriken ısı enerjisine jeotermal enerji denir.
Elektrik Enerjisi: Atomlarda bulunan negatif yüklü parçacıkların (elektronların) hareketinden kaynaklanan enerjidir. Bir doğa olgusu olan yıldırım çarpması, elektrik enerjisinin çarpıcı bir örneğidir.
Enerji Pillerinin Önemi Nedir?
Enerji pilleri, araç motorlarımızı çalıştırmak için ön güç sağlamaktan telekomünikasyon, toplu taşıma ve tıbbi süreçlerde yedek bir elektrik kaynağı görevi görmeye kadar günlük yaşamımızda birçok önemli role sahiptir. Ayrıca piller, geleneksel ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi verimli bir şekilde depolayarak sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel ısınmanın etkisiyle büyük ölçüde değişen bir yapı sergilemesi, enerji depolamanın önemi daha da artıyor.
Enerji Depolama Yöntemleri nelerdir?
Enerji birçok farklı şekilde depolanabilir. Ana depolama yöntemleri aşağıdaki gibidir:
- Pompalı depolama hidroelektrik gücü : Bu yöntem, suyu daha yüksek bir noktadaki bir rezervuara pompalamak için elektrik kullanır. Gerektiğinde rezervuardan su salınır ve türbin vasıtasıyla elektrik üretilir.
- Basınçlı hava: Elektrik kullanılarak hava yüksek basınçlara sıkıştırılır ve yer altı mağaralarında depolanır ve enerji gerektiğinde ve elektrik üretiminde kullanıldığında serbest bırakılır.
- Piller: Piller ihtiyaç duyulana kadar enerji depolayabilir. Bu sistemler lityum, kurşun, nikel ve sodyum bazlı teknolojilerle üretilebilir.
- Bu teknolojilere ek olarak, yeni teknolojiler arasında akış pilleri , supercapacitors ve süper iletken manyetik enerji depolama.
Results
Enerji, potansiyel ve kinetik olmak üzere iki genel başlık altında incelenmekle birlikte, ısı enerjisi, ışık enerjisi, mekanik enerji, elektrik enerjisi, kimyasal enerji ve nükleer enerji gibi farklı günlük yaşam formlarında karşımıza çıkmaktadır.